Green power gym

CORE AND MORE

Mozogj okosan!  

A core (angolul: mag) kifejezés a mindennapi nyelvhasználatban a törzs izmainak gyűjtőfogalma.
Pontosabban megfogalmazva a lumbális gerinc és a medence közvetlen közelében lévő izmok és kötőszövetes elemek összessége. Több izom is beletartozik, de amikre az edzés során külön figyelmet szentelünk, azok a rekeszizom, haránt hasizom, belső és külső ferde hasizom, egyenes hasizom, multifiduszok, gerincfeszítők, lumbális mélyizmok, széles hátizom, farizmok és a medencefenék izmai. Ebben különbözik a gerinc tréningtől.

A core izmok elsődleges feladata a stabilizáció, valamint hogy energiaszivárgás nélküli erőátviteli központja legyen a testünknek. Nem kell itt most rögtön olimpiai súlyemelésre gondolnunk.
Elég, ha csak azt a hétköznapi példát nézzük, amikor bevásárló szatyrokkal és gyerkőccel a kezünkben sétálunk haza, majd kiesik a lakáskulcs a kezünkből az ajtóban.
Igen, le kell hajolnunk érte! Az esetek többségében a kezünkben levő gyerek súlya ritkán egyezik meg a másik kezünk ujjbegyein lógó szatyrokéval. Egyszóval szimmetrikus terhelésről szó sincs. A core izmok összehangolják mozgás közben az ember gerincét, bordáit és medencéjét, hogy ellenálljanak egy adott erőnek, legyen az statikus vagy dinamikus.
Ez a típusú edzés megtanítja stabilizálni és időbeli sorrendben bekapcsolni az izmokat, hogy ezt az egyszerű kulcsfelvételt a földről boldogan megtegyük.


Másik példa. Kényelmes, ám annál egészségtelenebb ülő életmódunknak köszönhetően farizmaink megnyúlnak, gátlás alá kerülnek, tehát nem tudják elvégezni a feladatukat.
A deréktáji panaszok egyik hátterében az inaktív farizom áll.
Hiszen, ha az nem tudja ellátni a feladatát, például a láb hátraemelését, akkor jönnek a lumbális gerinc feszítő izmai, és besegítenek a farizomnak.
Azonban a farizom amnéziája (a jelenség neve, amikor gátlás alatt van a farizom) miatt előbb-utóbb a gerincfeszítő túlterhelődik, és könnyebben sérül.
Az edzéseken végzünk mobilitást, farizom aktiválást és elongációt különféle testhelyzetekben, végtagmozgásokkal, stabil, majd instabil környezetben, törekedve a motoros tanulásra, valamint a mozgás minőségére.
Végezetül, hogy kinek ajánljuk? Mindenkinek!